Rethinking resilience: home gardening, food sharing and everyday resistance
Resilience and food self-provisioning (FSP), terms that until recently were deployed primarily in the study of livelihoods in the Global South, are now attracting attention from alternative food scholarship in the Global North. Drawing on a large-scale survey conducted in the Czech Republic, this article investigates FSP as a social resilience-enhancing set of practices. In addition to the traditional reading of FSP as a passive, defensive and crisis-deflecting form of resilience, this article puts forward an alternative conceptualisation of resilience as a proactive, preventative, future-oriented and transformation-enabling capacity that runs counter to the tenets of neoliberalism.La résilience et l’autoproduction alimentaire (food self provisioning – FSP), termes qui jusqu’à récemment étaient principalement utilisés dans l’étude des moyens de subsistance dans les pays du Sud, attirent désormais l’attention des spécialistes de l’alimentation alternative dans le Nord. S’inspirant d’une enquête à grande échelle menée en République tchèque, cet article étudie les FSP comme un ensemble de pratiques améliorant la résilience sociale. En plus de la lecture traditionnelle du FSP en tant que forme de résilience passive, défensive et mitigatrice, cet article propose une conceptualisation alternative de la résilience comme une capacité proactive, préventive, orientée vers le futur et créatrice d’une capacité de transformation allant à l’encontre des principes du néolibéralisme.